Yvonne Melchers (1948) schildert al jaren part time (voorheen naast haar werk in het Academisch Medisch Centrum).  Sinds 2004 werkt zij beroepsmatig, eerst nog part-time,  vanaf 2009 full-time.  Behalve het basisjaar aan de Rietveld Academie is zij grotendeels autodidact. Haar werk is realistisch met een voorkeur voor olieverf. Zij ontwikkelt in de loop der jaren een pasteuze techniek, waarbij zij kiest voor het schilderen met varkensharen penselen, waardoor de penseelstreek – het handschrift van de schilder – goed zichtbaar blijft.

In de jaren 2000 – 2012 woont en werkt zij vaak in Siena/Italië; serieuze exposities in eigen land laten op zich wachten. Haar voornaamste thema’s zijn de Hollandse kusten in het koele licht en het warme Italiaanse leven in al zijn facetten: zeeën en stranden, Italiaanse taferelen, kamers met uitzicht en Siena Palio portretten, een hommage van Moderne Italiaanse (jonge)mannen die pruiken dragen en zich hullen in historische kostuums.

Sinds haar terugkeer naar Nederland (2012) exposeert zij in verschillende galeries en sinds 2013 is zij opgenomen in de groep Hedendaagse meesters van realistische en figuratieve schilderkunst, die regelmatig exposeert in Museum Møhlmann. Op Facebook is zij o.a. toegevoegd aan de internationale groepen Master Painters of the World, Museum of Realist Art en The Representational Art Group. Haar werk bevindt zich in collecties in Nederland, Italië, Spanje, Duitsland, België, de Verenigde Staten en Australië.