EXPOSITIE PRECIOUS PEACE  11 maart t/m 23 april 2023 Galerie Autrevue Heerenveen
Henk Helmantel, Rein Pol en Prix de Norvège winnaars e.a.
Een benefiet tentoonstelling t.b.v. het lokale vluchtelingenwerk.

Prix de Norvège is een kunstprijs, geïnitieerd door Egbert Pijfers, een Noors-Nederlandse kunstliefhebber. Sinds 2013 is de PdN jaarlijks uitgereikt aan twee alumni van de Klassieke Academie Groningen (KAG). Deze benefiet expositie is een idee van Pijfers, uitgevoerd door Galerie Autrevue.
N.B. Svetlana Tartakovska, Henk Helmantel, Rein Pol, Cees Elzinga en Jannes Koetsier zijn geen PdN-winnaars.

De kunstenaars, die geheel/gedeeltelijk hun werk t.b.v. vluchtelingenwerk stellen:

Cees Elzinga (1950) geboren te Hilversum, wonend in Oudeschoot (Fr).  Hij studeert tegelijk psychologie en wiskunde in Nijmegen en doet zijn PhD. Hij studeert ook aan de KAG en specialiseert zich vooral op houtsneden.

 


Esther Schlebos
– Buinerveen (Dr) – KAG 2019. Ze is gefascineerd door de mystiek van de natuur in bomen, rotsen en rotsformaties. (PdN 2019) Haar focus op de structuren en oppervlaktes van stenen krijgt inmiddels zelfs belangstelling van het Hunebed centrum in Borger.

Fleur Krist – 1998 – Gieten (Dr) – KAG 2022. Ze is lid van Drents Schilder Genootschap Jong. Ze wilde in haar vier werken Oekraïne vastleggen en de traditionele kunststijl, #petrykivka Daarnaast experimenteerde ze met koude kleuren en warme kleuren. Ze wil de fantasie prikkelen met haar werken.

 

Gabriëlle Westra (1990) Hallum –  KAG 2015. Studeerde ook aan de Florence Academy of Art. Ze woont in Heerenveen (Fr), is portrettist, beeldhouwer, docent, galeriehouder, evenementen planner enz. Haar werk is vaak genomineerd voor de Nederlandse Portret Prijs. Ze won in dec. ’22 Sterren oh Doek met een portret van oorlogsdocumentairemaker Sinan Can.

Greetje Teerink – Almelo (Ov) – KAG 2021 Ze is werkzaam als zorgprofessional en als beeldend kunstenaar.  In de verschroeide aarde zijn de schimmels als eerste aan het groeien, er is hoop.

Hana Vendlová – KAG 2016. Ze woont in Drachten (Fr) Haar werk kenmerkt zich als emotionele reacties op de natuurlijke omgeving. De zwarte vogel stelt de schaduw voor die over het vredige landschap komt.

Heleen Kater (1968) Burum (Fr) KAG 2016. Ze toont deze expositie meerdere  sculpturen. Haar vrolijke bronzen koetjes vertellen, dat het altijd weer lente wordt. Je ziet de verbinding tussen mens en natuur soms letterlijk in haar werk terug.

Henk Helmantel (1945) Westeremden (Gr). Hij studeerde aan Academie Minerva en was er later docent. Hij gaf les aan de KAG. Hij behoort tot de noordelijke realisten. Zijn lichtval doet denken aan Rembrandt. Hij is zonder twijfel een grootmeester. Hij schildert veel stillevens en kerkinterieurs. Het Drents Museum toonde in 2020-21 een sublieme expositie van zijn werk. ‘Hoop voor Oekraïne’ wil hij na de oorlog schenken aan een museum aldaar. Hij werd in 2014 geridderd.

Jan van Loon (1938) Harlingen. Studeerde onder meer aan Academie Minerva. Hij was o.a. docent aan de KAG. Zijn landschappen tonen trefzeker de stemmingen van weer en wind. Hij heeft in Assen een Museumkerk, waar master leerlingen van de KAG o.l.v. R. Algera een plafondschildering.

Janey Robertson  (1967) geboren in Aberdeen (Schotland), woont in Elahuizen.  KAG 2020. Ze schildert portretten en landschappen in een losse toets.  Zij heeft een voorliefde voor het schilderen van mensen in industriële ruimtes.

Jannes Koetsier (1979) Groningen Hij studeerde aan Minerva, schildert kleurige werken met een losse toets. Plein-air schilderen vindt hij fijn. In onze webshop vind je meer van zijn werken, o.a. die van de Woudsterweg en huis van Jan Mankes.

Johan Gibcus –  Hoogezand (Gr). KAG 2020. Van hem is het schilderij bij de ingang. ‘De waanzin’ toont in grijze tonen de gevolgen van oorlog. Autrevue heeft om de vrede te bevorderen het bronzen beeld ‘Met hart en ziel’ (Heleen Kater) ervoor geplaatst, een hoopvolle combinatie.

 Maaike van Veen – Hoorn (NH) – KAG 2022 – HTS Weg- en Waterbouwkunde en werkt bij de afdeling Stadsbeheer, gemeente Hoorn. Ze heeft een voorliefde voor stedelijke landschappen, kruispunten en spoorwegovergangen.

Marein Konijn – 1982 Haren (Gr) KAG 2019 Bachelor VU Amsterdam biomedische wetenschappen, Bachelor NHL Verpleegkunde. Sinds 2013 beeldend kunstenaar. Vanaf het begin van Galerie Autrevue is zij een van de vaste kunstenaars. Ze (wad)landschappen en (naakte) personen.

Marja Dijkstra – Tytsjerk (Fr). KAG 2017. Postacademische lessen van Gerrie Wachtmeester. Ze werkt voornamelijk met houtskool, pastel en krijt; kleur hoeft niet voor haar. Ze schildert niet wat je ziet, maar vooral 181wat je niet ziet. Ze werkt vaak op monumentaal formaat.

Mineke Gravers – Ees (Dr) KAG 2014 Pedagogische Academie, Aktes Tekenen en Handenarbeid. Ze laat zich raken door de natuur.  ‘Aan de kant van het Licht’, geïnspireerd door Sint-Joris en de Draak, de schutspatroon tegen oorlog en strijd.
‘Moed’, op dibond (aluminium sandwichplaat) – Gericht aan alle mensen die in onvrijheid leven: voel de vrijheid in jezelf om in de chaos van emoties de MOED te vinden om te leven!

Niklaus Peter – Neustadt am Rübenberge, Dld. KAG 2015. Zijn bijdrage: één tafereel in twee lijsten. Gogol en Tolstoj staan in hetzelfde landschap en- communiceren vanuit gescheiden en verschillende ‘frames’ met elkaar. Gogol (1809-1852) is een (verhalen)schrijver, van Oekraïense afkomst. Tolstoj (1828-1910) Russisch politiek filosoof en schrijver (Oorlog en Vrede) Zijn ideeën hadden invloed op de ontwikkeling van het pacifisme. De doeken zijn al verzegd.

 Olga Bijzitter (1962) Novosibirsk Siberië. Ze woont sinds 2011 in Nederland, Haulerwijk (Frl). KAG 2021 Ze maakt psychologische portretten in expressionistische stijl. Haar bijdrages zijn herkenbare vluchtelingensituaties.


Randolph Algera
(1964) Wolvega (Fr). KAG 2015. Studeerde ook aan de Florence Academy of Art. Naast de PdN voor zijn eigen schilderijen is hem ook de Zilveren Ster van de Prix de Norvège toegekend voor zijn werk voor de kunst in het algemeen. Hij heeft al bijna 30 jaar z’n eigen restauratiebedrijf Art-Decor. Zijn schilderijen zijn surrealistisch, symbolisch en soms visionair. De bolvorm komt vaak in zijn werk voor. ‘Het wordt altijd weer lente’ is een bewerkte giclée [giclee] hoogwaardige foto van het origineel gedrukt op canvas. ‘Wijsheid zou mooi zijn’ is al verkocht.

Rein Pol (1949) Groningen. Groeide op in de nabijheid van een station. Studeerde aan Minerva, gaf er les en aan de KAG. Hij behoort tot de onafhankelijke realisten. Zijn onderwerpen omvatten het alledaagse èn het absurde.  Hij is bekend om zijn zelfportretten en blauwe engel (dieseltrein) die op zijn schilderijen voorkomt.

Svetlana Tartakovska – 1979 Berditchev (bij Kiev, Oekraïne). KAG 2013. Studeerde ook aan de Florence Academy of Art. Ze woont in Haren (Gr) Ze schildert klassieke, psychologische portretten met veel aandacht voor stofuitdrukking. Uit eigen collectie een vroeg werk van haar en een bruid.

En veel meer moois te zien ten bate van het lokale vluchtelingenwerk.